Czyli tarta z łososia na francuskim ciecie :)
Czasem jest dzień kiedy ma się ochotę na ciepłą kolację, a kolei nie powinno się objadać na noc. Co wtedy? to moja propozycja, lekko, zdrowo i smacznie :)
Co Nam będzie potrzebne by w domowym zaciszu przygotować takie cudo, które śmiało polecam również na romantyczną kolację we dwoje ;)
Składniki:
4-5 całych jaj
paczka ciasta francuskiego
2-3 pomidory
pęczek szczypioru
opakowanie łososia wędzonego
kulka mozzarelli
słodka śmietanka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
odrobina mąki do rozwałkowania ciasta
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy ok 100 ml śmietanki, pieprz i naprawdę odrobinę soli - łosoś jest już słony.
2. Wszystko ubijamy na jednolitą masę i odstawiamy na bok.
W tym czasie przygotowujemy pomidory, należy je sparzyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane kroimy w drobną kosteczkę i odstawiamy na bok, jak i umyty,posiekany szczypior.
3. Następny etap to przygotowanie formy, czyli wysmarowanie jej tłuszczem oraz delikatne rozwałkowanie ciasta, ja zużyłam pół paczki ciasta.
4. Teraz przy pomocy wałka na który delikatnie nawijamy ciasto, przenosimy je na formę i układamy, a nadmiar odcinamy poprzez przewałkowanie foremki. Ułożony spód delikatnie nakłuwamy widelcem.
5. kolej na mozzarelle i łososia :) pokrojony ser układamy naprzemiennie na dnie w coś kształtem przypominającego wachlarz. Zostawiamy odrobinę mozzarelli aby dodać ją na wierzch pod koniec pieczenia.
6. Dodajemy pomidorki i szczypior, a na to wylewamy mieszankę jajeczną.
7. Nareszcie nasza pychotka ląduje w piekarniku o temperaturze 180 stopni i spędza tam 25 minut. Po tym czasie dokładamy resztę mozzarelli pozostawioną wcześniej i wkładamy jeszcze do piekarnika na kolejne 5-10 minut.
Gotowe!
Świetnie smakuje również z sałatą z sosem vinaigrette.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz