sobota, 21 stycznia 2012

Serowa zakąska...

Zawsze jest problem gdy masz niespodziewanych gości i masz podać coś do jedzenia. Nie wypada podać czegokolwiek, powinno być to coś co da odczuć gościom, że jest przygotowane specjalnie dla nich... Według mnie każdy powinien mieć taką popisową zakąskę. W moim przypadku jest to tak zwana przez mnie pleśniawka :)




Składniki na 2 porcje:
Ser pleśniowy typu camembert
1 jajko
ok. pół szklanki mąki pszennej
4-5 łyżek mleko
konfitura żurawinowa bądź borówkowa

1. Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy porcjami mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Powinno nam powstać ciasto jak na naleśniki ale znacznie gęstsze.



2. Ser przekrawamy na pół tak aby powstały nam 2 krążki. 
Każdy optaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. 




3. Smażymy na bardzo małym ogniu aż osiągną złoty kolor z obu stron.
Układamy na talerzu umieszczając sporą ilość konfitury.




Smacznego...
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz